Fotografia històrica

En terra de ningú , els adversaris van intercanviar felicitacions i tabac , es van treure fotografies. Aquestes imatges , ni heroiques ni triomfalistes , van descobrir el costat més descoratjador i noble del conflicte : els rostres d’aquells joves que passaven una bona estona junts i que, tanmateix , eren allà per matar-se. Aquelles instantànies van ser la prova irrefutable que la mítica treva de la nit de Nadal de 1914 realment es va celebrar. Els governs no van poder negar-ho i comprendre ràpidament que el control sobre les càmeres de la tropa havia de ser encara més ferri.

Aquell va ser un gran moment en la història de la fotografia de guerra , però ni de bon tros l’únic en el conflicte de 1914 . La revolució tècnica en la captació d’imatges no havia fet més que començar i les noves eines van ser emprades per a la intel·ligència militar , però també van provocar una incontrolable i fascinant explosió popular , amb milions de soldats armats amb objectius , disposats a capturar la seva experiència íntima de la Gran Guerra.

A Catalunya hi tenim varis professionals que estan considerats dels país, uns d’ells són els fotògrafs de Vic que tenen més de deu anys d’experiència com a estudi de fotografia per events personals i festius.